Beschrijving

Een lerares aan een school voor doofstomme kinderen in Beiroet zet zich in voor het Palestijnse verzet

In een stijl die even krachtig en kleurrijk is als het Zuid-Amerikaanse landschap van regenwouden, ruige bergen en verdorstende woestijnen, vertelt Isabel Allende het adembenemende verhaal van het bizarre en fantastische leven van Eva Luna. Ze voert de lezer mee naar een exotische wereld waarin werkelijkheid en verbeelding naadloos in elkaar overgaan.

Een Canadese vrouw gaat op zoek naar haar vader, die spoorloos verdwenen is. Deze zoektocht blijkt uiteindelijk niet alleen een zoektocht naar haar vader, maar ook een zoektocht naar zichzelf. Boven water is een fenomenaal verhaal over rouw, verlies en ouderschap, geschreven in briljant, vlijmscherp proza.

Deze bundel bevat drie novellen die alle eerder afzonderlijk werden gepubliceerd. In "Sneeuw", gesitueerd op een Zweeds eiland, gaat de hoofdpersoon ten onder aan de onverwerkte gevolgen van een auto-ongeluk waarbij zijn vrouw om het leven is gekomen. In "Meeuwen", dat speelt op een van de Waddeneilanden, pleegt de hoofdpersoon zelfmoord omdat hij zijn kort geleden ontdekte ernstige ziekte, niet kan accepteren en van zichzelf en anderen vervreemdt.

Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Een priester probeert zich op zijn sterfbed vrij te pleiten, maar ontmaskert zichzelf daarbij ook. Nu eens ijlend, dan weer helder van geest herinnert hij zich zijn contacten met de literaire wereld, de lessen marxisme die hij Pinochet en andere leden van de militaire junta gaf en zijn reizen door Europa. Hij beseft dat hij ijdel en middelmatig was, en blind voor de onderdrukking van zijn land.

Het lichtende kwaad is het verhaal van Carlos Wieder, poète maudit, luchtmachtofficier en folterspecialist voor de geheime dienst van Pinochet. Een man vol tegenstrijdigheden. Met zijn vliegtuig schrijft hij woorden in de lucht, woorden die hij fotografeert en in zijn woning tentoonstelt. Ofschoon deze wolkenverzen ('de dood is Chili') als ware avant-gardekunst worden bejubeld, is Carlos Wieder voor de machtshebbers niet bruikbaar.

Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van 'Het lied van ooievaar en dromedaris', is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. '

De Italiaanse fotograaf en wereldreiziger Felice Beato, die als een van de eerste fotojournalisten in China werkte en een succesvolle fotostudio in Yokohama dreef, inspireerde de Nederlandse filmer Peter Delpeut tot een artistiek experiment. Hij werkte hetzelfde gegeven op twee verschillende manieren uit: als film en als novelle.

Delpeut fietst met zijn levensgezellin Céline, met wie hij eerder Amerika doorkruiste, in de Kalahariwoestijn in Namibië, de Sinaïwoestijn in Egypte en de Marokkaanse Sahara. Op zoek naar de gelukzalige eenzaamheid van het weidse landschap, de legendarische gastvrijheid van de bedoeïenen en de geheimen van het stuivende zand. In de woestijn fiets je niet, dat is de les die Delpeut leert. Maar met de legendarische reisverslagen van T.E. Lawrence, Wilfred Thesiger en Ralph A. Bagnold in zijn bagage valt er voldoende te dromen

Kijken staat centraal in Pleidooi voor het treuzelen. De verbazing dat er altijd meer is dan wat je ziet. In bioscopen en
musea reikt Delpeut door de beelden en schilderijen heen naar de wereld daarbuiten. En buiten schuift voor elk vergezicht een schilderij, een foto, een film. Zonder verbeelding valt er weinig te zien.

In dit eerste deel van de trilogie 'U.S.A.' staat de opkomende arbeidersbeweging in het Amerika aan het begin van de twintigste eeuw centraal. Dos Passos, die als ambulancechauffeur in de Eerste Wereldoorlog diende, beschrijft het moeizame, maar kleurrijke leven van talloze personen aan de zelfkant van een maatschappij waar een kleine groep kapitalisten de touwtjes in handen heeft.

Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

"Het boek der omhelzingen is een grootse collage van teksten en grafische beelden. De teksten zijn niet, zoals in de Kroniek van het vuur, ontleend aan geschreven bronnen maar aan mondeling vertelde verhalen en anekdotes die Galeano heeft verzameld. Het zijn vooral korte teksten, fragmenten van individuele levens die, samengevoegd, het grote leven van een continent weergeven. Zolang hij schrijft, heeft Galeano ook getekend. Woorden en beelden spreken voor hem even sterk en dat is in Het boek der omhelzingen terug te vinden: collages van prenten van verschillende aard vertellen in dit boek hun eigen verhaal. Het schrijverschap van Galeano is met geen ander te vergelijken. Dit wordt door Het boek der omhelzingen opnieuw bevestigd.

De studiereis van een jonge geoloog naar Noorwegen wordt wetenschappelijk gezien een fiasco, maar leidt wel tot meer zelfinzicht

Een liefdevol monument voor een bijzondere moeder Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder ;Het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriering naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger.

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid.

Wanneer de jonge man Ludvík aan zijn vriendin als grap een briefkaart met politiek gewaagde teksten stuurt, valt deze kaart in verkeerde handen. Als straf moet Ludvík voor bepaalde tijd in de kolenmijnen werken. Na zijn terugkeer verleidt hij bij wijze van wraakzuchtige grap de vrouw van de man die hem zo wreed vervolgde. De grap, de eerste roman van meesterschrijver Milan Kundera, verscheen in 1967 en maakte de schrijver op slag beroemd. De grap is een verhaal waarin politiek, liefde en dood op een zeer directe, bijna elementaire manier met elkaar in conflict komen.

De serveerster Tamina hoort op haar werk de verhalen van haar klanten aan, terwijl ze zelf wanhopig vecht tegen de herinnering aan haar overleden man. Kundera beschrijft Tamina’s wanhoop tegen de achtergrond van de tragiek van Oost-Europese immigranten en de Praagse Lente. Als leger en partij hun best doen het volk zijn verleden te doen vergeten, is daartegen weinig te ondernemen – behalve uitbarsten in lachen, zoals Kundera doet.

Alcoholisme en schrijven gaan vaak samen. Befaamde auteurs als F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennessee Williams, John Cheever en Raymond Carver waren allemaal aan de drank. Hun drankzucht duikt her en der op in hun schitterende romans en verhalen. Olivia Laing is zelf afkomstig uit een familie waarin alcoholisme een belangrijke rol speelde en haar verlangen om meer te begrijpen van deze verwoestende en gecompliceerde ziekte is daar ontstaan. Ze reist van Cheevers New York naar het New Orleans van Williams, van Hemingways Key West naar Carvers Port Angeles. Ze dompelt zich onder in hun levens en werk en verzamelt zo het materiaal waaruit een indrukwekkend beeld oprijst van zowel de verschrikkingen van alcoholisme als de wonderbaarlijke mogelijkheden tot genezing. Laing ontkracht de mythe van de alcoholische schrijver die zijn scheppende vermogen te danken lijkt te hebben aan zijn roes en laat zien hoe hoog de prijs is die soms voor grote creativiteit moet worden betaald.

In Machten van Aardzee maakt men kennis met de magisch begaafde jongen Sperwer, die zich in zijn jeugdige overmoed te vroeg inlaat met duistere machten. Zijn jacht op de schaduw, die hem over de rotseilanden en onbekende wateren van Aardzee voert, is tevens zijn groei naar volwassenheid en naar meesterschap over de ‘grote kunst’. In de Tomben van Atuan aanvaardt Sperwer een zoektocht naar de Ring die vrede moet brengen en tracht de bron van het kwaad op te sporen.

Sperwer de Wijze vaart uit in gezelschap van de jonge Arren, prins van Enlad, om te trachten de bron van het kwaad, dat toverkrachten verlamt en planten en dieren aantast, op te sporen. Na een bijna homerische tocht komen ze bij de stenen muur die tussen de levenden en de doden staat. Daar vindt het laatste duel plaats met de schaduw-meester die verboeden betoveringen had geweven en zich met de dood zelf had ingelaten...

Deze verhalen hebben mensen van allerlei leeftijden en allerlei niveaus tot hoofdfiguren. Centraal thema is de bewogenheid van de auteur met hun wanhopige drang naar erkenning, bewondering, meer nog naar liefde. Of haar personen nu eenvoudig, ontwikkeld of in het leven geslaagd zijn, zij blijven verwachtingsvol, eenzaam, kinderlijk, verbitterd, lachwekkend. Enkele verhalen spelen in Afrika.

De uitweer van Amy Liptrot is een boek vol adembenemende natuurbeschrijvingen en ontwapenende memoires over verslaving en herstel, de stad en het eiland.

Alison Hart, medium van beroep, toert met haar listige assistente Colette door de troosteloze slaapstadjes rond Londen. Samen vormen ze een onwaarschijnlijk duo: de een is een verlegen, nuchtere, maar sluwe bonenstaak, de ander een charismatische, corpulente helderziende wier verbinding met de spirituele wereld haar kwelt. Ze geeft boodschappen door van geliefde doden. Maar achter haar mollige, geruststellende verschijning gaat een wanhopige vrouw schuil, want ze kent de verschrikkingen die het volgende leven inhoudt, maar moet die verbergen voor haar klanten. Tegelijkertijd wordt ze geplaagd door kwelgeesten uit haar eigen verleden, die haar lichaam en huis infiltreren en steeds sterker en gemener worden naarmate ze zich meer verzet...

'Utopia' is een van de woorden waar de bewerkers van het Woordenboek der Nederlandsche taal mee bezig zijn. Een van die bewerkers, Thomas, heeft geschat dat hij zal sterven bij het woord 'zode'; hij zal dan achtenzeventig jaar oud zijn. Bijgelovig is hij overigens niet, wel tot in het absurde gepreoccupeerd met de dood. Dat blijkt uit de mededelingen van de vrouw die tegenover hem zit, met wie hij dagelijks samenwerkt en die hem tot hoofdpersoon maakt van een boek. Dat boek heet - Utopia of De geschiedenissen van Thomas. Het bevat vertellingen, die samen een geschakeerd beeld opleveren - niet zozeer van Thomas' werk, nog minder van zijn leven, maar wel van zijn gedachten en ideeën. En van de gedachten en de ideeën van de schrijfster.

Aanklacht tegen politieke wantoestanden in Nederlands-Indië in het midden van de 19e eeuw. Een bestuursambtenaar die zich tegen het wanbeleid verzet, wordt gedwongen ontslag te nemen. Met deze hertaling van NRC redacteur Gijsbert van Es kan het belangrijkste boek uit de Nederlandse literatuur aan een tweede leven beginnen. Deze editie is iets korter dan de oorspronkelijke en vooral: in modern Nederlands geschreven, met respect voor Multatuli’s onnavolgbare compositie en stijl.

In deze genderbending memoires komt cultuurcritica Maggie Nelson met frisse, krachtige en hoognodige bespiegelingen over seksualiteit, verlangen, ‘het gezin’ en over de beperkingen en mogelijkheden van zowel de liefde als de taal. In De Argonauten staat een liefdesgeschiedenis centraal: de relatie van de auteur met de kunstenaar Harry Dodge. Nelson laat ons meevoelen hoe het is om haar hart te verliezen aan Dodge, die genderfluïde is. Ze neemt ons mee op de lange weg van haar zwangerschap en toont ons de ingewikkelde en de mooie kanten van een onconventioneel gezin. Nelson houdt een pleidooi voor fundamentele individuele vrijheid en voor een erkenning van de waarde van liefde en zorg – je zou het de strijdkreet kunnen noemen van dit oorspronkelijke, scherpzinnige boek dat geen onderwerp schuwt en geen concessies doet.

Eind jaren tachtig vestigde Cees Nooteboom zich in Berlijn, aan de vooravond van de historische omwenteling die de hereniging van West- en Oost-Duitsland inluidde. Nooit voor mogelijk gehouden gebeurtenissen kwamen met ongehoorde snelheid tot uitbarsting. Het was een periode waarin iedereen opeens het gevoel kreeg een beetje belangrijker te zijn geworden omdat niemand de gebeurtenissen nog kon bijhouden.

De trilogie De buitenmeisjes vertelt het verhaal van Kate en Baba, twee opgroeiende meisjes op het Ierse platteland. Ze hunkeren naar vrijheid en gaan op zoek naar 'het echte leven. Onbezonnen en naïef storten ze zich in het grote- stadsleven van Dublin en geven gretig toe aan hun verlangen naar liefde en erotische avonturen.

Orwell is als schrijver over figuren die hij zelf heeft leren kennen en gebeurtenissen die hij zelf meemaakte altijd enorm op dreef. Hij was tegen theoretiseren, verkoos doorlichting van de praktijk om de werkelijkheid te betrappen: de grauwe kostschool van zijn jeugd, de industriële onderwereld van Wigan, de zelfkant van Londen en Parijs, de eenzame dood van een olifant, de wanhopig tegen fascisme en stalinisme vechtende anarchisten in de Spaanse burgeroorlog.

'De avond is ongemak' is het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de dertienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Onder leiding van Obbe ondernemen ze morbide experimenten met dieren en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een Redder, een man als Boudewijn de Groot, een man die hen mee kan nemen naar de Overkant en hen in kan wijden in de geheimen van hun seksualiteit.

Het monumentale boek van David Van Reybrouck over IndonesiëVijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

Een 18-jarig meisje vertelt openhartig over haar uitbundige seksleven en over haar problemen met het vrouwelijk schoonheidsideaal.

In de vuilnishopen van de slavernij, het kolonialisme en de moderne tijd heb ik gezocht naar niet-afbreekbare resten om mijn autoriteit als Surinaams - Nederlandse vrouw opnieuw te beleven: de trilogie Gewaagd leven - Lijken op Liefde - Was Getekend vormt de secure literaire verwerking van een door mij uiterst gevreesde onderneming: het blootstellen van ervaren geweld niet zozeer om slachtoffers en daders te onderscheiden maar om het geweld te laten oplichten als iets dat onlosmakelijk is verbonden met hoe het samenleven is ingericht; mijn drie romans zijn gemaakt als borelingen die hoe dan ook patronen vernieuwen.

De eerste hond in de ruimte is het verhaal van een grote Europese stad waarvan de dagen geteld zijn. Niet opmaat de goden getoornd zijn, of omdat het milieu verpest is, maar om de doodeenvoudige reden dat de voorraad dagen uitgeput raakt.

- Minke, zoon van een Javaans regent, krijgt als een van de weinige niet-Europeanen toegang tot de HBS. Zijn liefde voor Annelies Mellema, een schoonheid van gemengde afkomst, brengt hem in contact met haar moeder en de apartheidswetten in het koloniale Indië. Door de ogen van Minke, die de pen als wapen leert hanteren, krijgen we inzicht in de Indische maatschappij rond het begin van de twintigste eeuw.
- Als zoon van een Javaanse regent mag Minke de middelbare school volgen. Dat brengt hem in aanraking met de apartheid in het koloniale Indië. Later, als jong journalist, wordt Minke zich bewust van de verhouding tussen de koloniale overheersers en de autochtone bevolking.
- Minke, zoon van een Javaans regent, raakt als journalist betrokken bij de inlandse problematiek. Hij speelt een actieve rol bij de oprichting van inheemse belangenorganisaties die voor een vrij Indië ijveren.
-Jacques Pangemanann adviseert het Nederlandse gouvernement in Indië hoe de nationalistische beweging in toom gehouden kan worden. De politiecommissaris is ook verantwoordelijk voor de arrestaties van de activist Minke, wiens leven in de eerste drie delen van de tetralogie wordt gevolgd. Pangenamann heeft bewondering voor Minke, maar wil ook aan zijn plicht als kolonoiaal spion voldoen. In Het glazen huis geeft Pangemanann zijn persoonlijke visie op de rol van Minke en de ontwikkelingen in Indië.

De oorlog is al lang achter de rug. Maar de Japanse bezetting heeft nog altijd haar weerslag op het leven van de Indonesiërs. Het zijn gewone Indonesiërs die Pramoedya Portretteert. De arme mensen die in de jaren vijftig in de stegen van Djakarta wonen: de baboe en de djongos, de werkelozen, de hoeren, een eigenaar van een huurhuis, een mislukte kunstenaar, een vrouw wier man niet meer van haar houdt, een vroom man die bedrogen wordt, het kind van een nachtwaker, een schuldeiser, stationskoelies en zwervers. Voor hun leven en taal heeft Pramoedya een bijzonder gevoelig oor.

In Siberie ontmoette Carolijn Visser in 1991 twee jonge Esten: Daina en Aavo. Een paar jaar lang woonde de schrijfster in hun dorp in Estland in de tijd dat het land in een razend tempo veranderde: van onderdeel van het Sovjet-imperium tot onafhankelijke natie. De dorpsbewoners, die vrijwel hun hele leven voor kolchoz De Vooruitgang hadden gewerkt, zagen zich voor de taak gesteld om in een totaal veranderde wereld te overleven.

Roman over een arm zwart meisje uit het landelijke zuiden van de VS dat dankzij haar in eenzaamheid en zonder ophef gevoerde strijd voor de rechten van haar volk uitgroeit tot een charismatisch figuur.

Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.

Augustus 1961. In een ziekenhuis in een Oost-Duitse provinciestad wordt de 21-jarige Rita wakker na een bedrijfsongeval. Terwijl ze herstelt, blikt ze terug op de afgelopen twee jaar, waarin ze haar tien jaar oudere geliefde Manfred is gevolgd naar de grote stad en zich aanmeldde voor een vrijwillige stage in een treinstellenfabriek. Rita is vol idealen, maar ook kritisch over alle regels die door het nieuwe bewind aan de fabriek worden opgelegd.

In dit boek beschrijft Woolf de levens van een groep vrienden, vanaf hun jeugd tot de middelbare leeftijd, in hun eigen woorden en gedachten. Tussen de gedachten van de verschillende karakters staan poëtische, sfeerbepalende passages, waarin een zeegezicht beschreven wordt met de opkomende en ondergaande zon, de kust en de brekende golven. Het is het meest poëtische werk van Virginia Woolf, waarin ze, nauwkeuriger dan in haar eerdere werken, het innerlijke wezen van het leven wilde weergeven.

Terwijl de volwassenen elkaar vermoordden of dood waren, zaten wij in een hoekje tekeningen te maken. Terwijl het land ten onder ging, leerden wij praten, lopen, servetten tot een bootje of een vliegtuigje vouwen. Terwijl de roman plaatsvond, speelden wij verstoppertje, leerden wij hoe we konden verdwijnen.' In Manieren om naar huis terug te keren, laat Alejandro Zambra een generatie aan het woord die in 'de roman van de ouders' opgroeit. Een generatie van kinderen die lange tijd geloofden dat zij als 'secundaire personages' geen rol van betekenis hadden in het groteske zwart-witverhaal van de Latijns-Amerikaanse geschiedenis met haar dictators en onderdrukten.

Leni Zumas’ ‘Rode klok’ speelt zich af in een niet al te verre toekomst. Abortus is opnieuw illegaal verklaard in de Verenigde Staten, evenals ivf en adoptie door alleenstaande ouders. Vier vrouwen uit een klein vissersdorp in de staat Oregon laveren tussen deze nieuwe beperkingen op het vrouwenlichaam en moederschap. De alleenstaande lerares Ro probeert wanhopig zwanger te worden voordat ze te oud is. Susan, de gefrustreerde moeder van twee kleuters, zit vast in een uitzichtloos huwelijk dat haar carrière als advocate in de kiem heeft gesmoord. De vijftienjarige Mattie is ongewenst zwanger. De natuurgenezeres Gin kan ze allemaal helpen – totdat zij het slachtoffer dreigt te worden van een hedendaagse heksenjacht.
Adnan, Etel / Sitt Marie Rose
Allende, Isabel / Eva Luna
Bernlef, J / Drie eilanden
Atwood, Margaret / Boven water
Birney, Alfred / De tolk van Java
Bolaño, Roberto / Het lichtende kwaad
Bolaño, Roberto / Chileense nocturne
Daanje, Anjet / Het lied van ooievaar en dromedaris
Delpeut, Peter / Felice…Felice…
Delpeut, Peter / In de woestijn fiets je niet
Delpeut, Peter / Pleidooi voor het treuzelen
Boekenkast Eva - evaolthof@gmail.com
Literaire fictie met aanvulling van een aantal reisverhalen, memoires, essaybundels en geschiedkundige boeken. Ik heb ook young adult en kinderboeken. Informeer bij interesse!
Dos Passos, John / De 42ste breedtegraad
Back
Evaristo, Bernadine / Meisje, vrouw, anders
Galeano, Eduardo / Het boek der omhelzingen
Hermans, Willem Frederik / Nooit meer slapen
Keuls, Yvonne / Mevrouw mijn moeder
Kom, Anton de / Wij slaven van Suriname
Kundera, Milan / De grap
Kundera, Milan / Het boek van de lach en de vergetelheid
Laing, Olivia / Het uitstapje naar Echo Spring
LeGuin, Ursula / Machten van Aardzee/ De tomben van Atuan
LeGuin, Ursula / Koning van de Aardzee/ Tehanu
Lessing, Doris / Liefhebben uit gewoonte
Liptrot, Amy / De uitweer
Mantel, Hilary / Voorbij het zwart
Meijsing, Doescka / Utopia
Multatuli / Max Havelaar
Nelson, Maggie / De Argonauten
Nooteboom, Cees / Berlijn
O’Brien, Edna / Buitenmeisjes
Orwell, George / Een olifant omleggen
Reineveld, Marieke Lucas / De avond is ongemak
Roche, Charlotte / Vochtige streken
Reybrouck, David / Revolusi
Roemer, Astrid / Roemers drieling
Rooij, Jeroen van / De eerste hond in de ruimte
Toer, Pramoedya Ananta / Kind van alle volken (deel 2)
Toer, Pramoedya Ananta / Voetsporen (deel 3)
Toer, Pramoedya Ananta / Aarde der mensen (deel 1)
Toer, Pramoedya Ananta / Verhalen van Djakarta
Visser, Carlijn / Uit het moeras
Whitehead, Colson / De ondergrondse spoorweg
Toer, Pramoedya Ananta / Het glazen huis (deel 4)
Walker, Alice / Meridian
Wolf, Christa / De gedeelde hemel
Woolf, Virginia / De golven
Zambra, Alejandro / Manieren om naar huis terug te keren
Zumas, Leni / Rode klok